2008-12-10

Bli inte lurad

Sydsvenskan har en artikel om näthandel. De listar ett antal punkter som de anser är viktiga för att inte bli lurad av oseriösa näthandlare. De flesta punkterna verkar vara nonsens och skrämmer upp folk i onödan.

  • Se till att webbadressen inleds med https://
    Vilken skojare som helst kan skaffa ett SSL-certifikat. Det kostar en hundring och ges ut till vem som helst.

  • Se till att det finns ett hänglås på sidan. Klicka och läs om du är osäker.
    Detta hänger ihop med ovanstående. Endast viktigt om du ger ut dina kreditkortsuppgifter till företaget.

  • Kolla att det finns fler kontaktuppgifter än ett telefonnummer till säljaren.
    Jag skulle vilja säga att finns det inget telefonnummer (utländska, betalnummer och mobil borträknat) ska man vara nervös. Man ska kunna nå företaget genom både telefon och besök.

  • Uppges det finnas en kundtjänst – ring och kolla att den existerar.
    Ja, det låter bra. Kolla om det finns folk men "kundtjänst" kan vara en flickvän på en IP-telefon som låtsas vara ett helt callcenter.

  • Se till att få en skriftlig verifikation när du köper.
    I princip inga av de företag jag handlar från skickar med "skriftliga verifikationer". Jag får en följesedel/plocklista och fakturan kommer som en PDF. Man kan skriva ut fakturor i ett ordbehandlingsprogram.

  • Håll koll på dina konton om du ändå är osäker.
    Detta hoppas jag att alla gör.

  • Ta dig tid att läsa villkoren, även det finstilta innan du köper.
    Trådlöst presenterar sina villkor på ett tydligt sätt. Finstilt existerar inte på webben, texten kan man alltid göra större. Om villkoren inte följer konsumentköplagen, handla inte.

  • Är du osäker – handla med kreditkort. Då betalar du i efterskott och skyddas av konsumentkreditlagen. Den gäller inte om du köper med betalkort.
    Bra råd men få har ett kreditkort numera.

  • Använd gärna elektronisk plånbok, exempelvis PayPal.
    Ett PayPal-konto är säkert och anonymt, på båda hållen. Skickar du pengar till någon med ett overifierat PayPal-konto är pengarna troligen borta. En banköverföring ger ett spår Polisen kan följa om du drabbas av bedrägeri.

  • Ta reda på om säljaren är näringsidkare eller privatperson. Konsumentskyddet gäller om du handlar av ett företag.
    Man ska överlag inte handla nya saker av privatpersoner. De betalar inte skatt och moms, säljer oftast parallellimporterade saker som inte har garanti och har inga skyldigheter mot dig som köpare. För begagnade saker som säljaren själv använt kan man vara lugn om man bara undersöker varan ordentligt.

  • För e-handel gäller en lagstadgad ångerrätt som inte finns i den vanliga handeln. Inom EU har du minst sju arbetsdagars ångerrätt och i Sverige två veckor.
    Ångerrätten har sina begränsningar. Den gäller inte måttbeställda varor, specialbeställningar, begagnat om produkten är korrekt beskriven och andra små undantag. Trådlöst ger 30 dagars returrätt på allt utom specialbeställningar och måttbeställningar.
Synd att man skrämmer upp folk i onödan. Man kanske skulle pratat med en handlare istället för att sitta på redaktionen och gissa.

1 kommentar:

Snild sa...

Jag använder alltid Swedbanks e-kort-tjänst. Man skapar snabbt ett nytt kreditkortsnummer med en specifik köpgräns, och använder det till köpet.

Om du råkar ut för någon skojare har de bara tillgång till "låtsas-kortet". Otroligt bra tjänst.