2007-05-01

Att stjäla ett nätverk

Detta låter som ett allvarligt brott eller hur? Man tar sig in i en byggnad, rensar ut alla switchar, routers och kablar och kånkar iväg. Men det är ju gammal hederlig stöld av egendom och har inte ett dugg med att göra vad detta ska handla om. Så det har kommits på ett nyord, snyltning, som låter fint och säger vad det är. Man snyltar bandbredd. Inte stjäler. Inte heller ska det handla om hur man skyddar sig för det har många sagt förut.

Tänk dig att börshandlare X är ute och kör på stan när han får ett SMS. Kursen rusar. Han måste snabbt köpa den där aktien innan den blir för dyr. Han fäller upp sin laptop, drar ur den ur vänteläget och loggar in hos sin nätmäklare. Det funkar ju precis som alla gånger han gjort det förut. Tryck på knappen så surfar du. Han har också plockat bort alla tramsiga meddelande om att han ansluter till nätet via trådlöst eller 3g-modem. Det tar bara tid att få bort ju.

Men ut springer en arg polisman som jobbar på IT-brottsenheten som upptäckt att någon gjort intrång i hans trådlösa nätverk. Han letar efter en yngling med laptop men hittar en figur i en BMW. Sliter upp dörren, halar fram polisbrickan och griper stackars börsmäklaren för stöld. Men av vad?

Börsmäklaren har många goda vänner och en av dem är givetvis advokat. Tillika en smart sådan och ganska kunnig inom IT. Åklagaren är inte så dum heller så han ändrar åtalspunkten till dataintrång för han vet givetvis att stöld kommer man ingenvart med för det finns inget som försvunnit från polismannens hem. Det enda beviset som finns är en enradig utskrift från routern och polismannens ord att det skett ett intrång.

Försvaret presenterar en logg på att polismannen gjort intrång i mäklarens dator med noten längst ner att den är förfalskad. Den är skriven i Wordpad och ser helt legitim ut men givetvis helt meningslös. Domaren avvisar den som bevis eftersom den inte hör till målet. Men de har sett den och på så sätt fått veta att loggar förfalskas extremt enkelt. En bra början. Sedan förklarar man att en dator är inställd på att leta upp trådlösa nätverk själv, prova att koppla upp sig och använda det som sin huvudanslutning. Mäklaren är ju ofta ute hos sina vänner som har trådlöst och han vill ju gärna hämta mail när han inte är hemma. De visar också systemet med att 3g-anslutningen tar över om ingen annan möjlighet finns. Man visar också en lista över öppna hotspots, de som folk har öppnat med flit, för orten i fråga och förklarar att man har ingen anledning att tro att anslutningen skett i ond tro med tanke på den långa listan. Detta faktum visste ju mäklaren om sedan länge. Man jämför det som om någon ställer ut en dörr på stora torg, glömmer låsa den, ställer en bandspelare som uppmanar folk att gå in och gömmer förbjudet att gå in-skylten på insidan av dörren.

Slutsatsen blir att mäklaren inte visste att han var uppkopplad på något annat än sin telefon och om han visste något annat finns ingen anledning att tro att han var ansluten till någon av de fria nätverk som finns på orten. Ingen aktiv handling är begången och för att dömas för brott krävs uppsåt eller i varje fall grov oaktsamhet.

Mäklaren döms troligen inte för något brott. Om han gör det är det bara att överklaga. Alla domare är inte från medeltiden.


Bor du i USA är det andra regler som gäller. Där är det tillåtet att ställa dörren på gångbanan och nåde dig om du går in, ens bara för att passera på din vidare färd. I en tidningsartikel kan vi läsa om en kille som blev åtalad när han satt i sin bil utanför ett hus och surfade. Hur det gick vet vi inte men eftersom han inte återkommit regelbundet skulle det kanske funka att bli frikänd på telefon-försvaret, om han nu hade haft en alltså. Det är kanske också lite dumt att sitta kvar flera timmar!


Nu får ni inte köra ut på närmsta torg och leta hotspots ni kan tanka filer från. Det är inte rätt metod att få Internet på. Men det finns hundratals nätverk ni verkligen får använda. Vissa måste man betala för, andra är gratis. Ska man bara kolla sina mail så skadar det inte någon om man kör lite på ett öppet nätverk. Man är ju trots allt nästan inbjuden. Koppla gärna in din telefon för syns skull om någon skulle knacka dig på axeln. Man vet ju aldrig om det finns någon som glömt låsa av misstag. Tills det verkligen varit ett rättsfall och det har vandrat upp i HD kan man inte veta om det är olagligt att av misstag använda någon annans nät. Att råtanka är troligen olagligt redan nu då man stör den legitima trafiken och störning ingår i brottet dataintrång. Och vill man inte ha folk som surfar på sitt nät får man i varje fall hänga upp en skylt som säger tillträde förbjudet.

Om man nu satsar på att använda en av de lagliga hotspots som finns, då kan man ha nytta av en bättre antenn. En antenn för laptop är en bra start, eller en magnetantenn kanske? Antennerna är pinsamt dåliga på laptops i allmänhet och vill man ha fart på surfandet behövs bra kontakt.


Andra bloggar om: wlan,dataintrång,

Inga kommentarer: