2007-05-12

PCI-adapter 802.11abg i Linux

Är det någon som tänkt på hur man ska få sin Linuxburk att fungera som accesspunkt eller mottagare för trådlöst? Det finns många adaptrar som är bra men om man har dåliga förutsättningar att få kontakt går det bara inte. Anledningen till detta är att vissa chipset är tämligen lomhörda och ibland får man inte ut full effekt ur dem. De ska egentligen sända 100 mW men ger oftast bara 65 mW och lyssnar med -85 dBm. Ska man ha ett radiokort som sänder på full styrka och hör bra finns bara ett alternativ, Atheros. Haken är bara att de är sällsynta och fantastiskt dyra, troligen på grund av små serier. Men lösningen finns inom räckhåll!

Du kan enkelt bygga din egen PCI-adapter genom att kombinera ett Wistron CM9 miniPCI kort och en miniPCI adapter och du har en PCI 802.11abg med Atheros 5006. 20 dBm på sändningen och -105 dBm känslighet! Med andra ord, den hör 100 gånger bättre än den billiga adaptern från lågprismärkena. Största nackdelen är givetvis priset. En normal 802.11bg köper du för 199:-, denna kostar 890:-. Ingen antenn följer heller med så du får räkna med en hög pengar ytterligare men å andra sidan, de flesta andra levererar en 2 dBi gummipinne med sina adaptrar. Den blir man knappast glad av så antenn får du ändå investera i.

Med denna uppsättning kan du bygga en AP, brygga eller klient för 5 GHz, även om du har Linux eller UNIX. Vill du ha det allra bästa är detta en kombination för dig.

Läs mer om Mini PCI i vår informationssida.

Etiketter: ,,